tisdag 3 mars 2009

In i Tanzania...

Oj sa tiden har gatt i detta torra men fargglada horn av varlden. Det har hunnit bli mars och mitt huvud ar fullt av historier fran de senaste veckorna som jag vill mala upp! B la har var assistant manager, Gwili, slutat pga en ny anstallning i Chyulu Hills dar han kommer att arbeta lejon och hyenor, och ett helt nytt par har anslutit till organisationen: Tom och Rona fran Israel, fotograf och veterinar. De kom egentligen pa besok som turister en dag, men vi hade sa trevligt att de bjod in oss pa middag i sin lagenhet en bit bort, och det hela slutade med att de bestamde sig for att flytta in hos oss i volontarhuset. Sa nu ar de en del av teamet. De ar helt underbara manniskor med humor som far magen att vika sig dubbel av skratt, och det har blivit manga filmkvallar, utekvallar med ol vid havslinjen, kortspels-turneringar och en morgon overraskade de oss med pannkakor och choklad till frukost. Det forsta de egentligen gjorde nar de flyttade in, var att Tom sag sig omkring och sa: "alltsa, lamporna har, lysroren.. det ar inget mysigt ljus. Det gor mig ledsen. Deprimerad." Tio minuter senare hade han kutat runt hela huset och bytt ut alla lampor mot varmare, rodare glodlampor samt tant stearinljus pa borden och satte pa hog jazzmusik for att fullanda stamningen. De alskar jazz. Kryptisk jazz i disharmonier.

Jag och Filip pa stranden i Diani


Vara lediga dagar i veckan ar lordagarna, men det har varit sa mycket turister att guida och ap-ungar att mata de senaste lordagarna att vi knappt haft en ledig stund. Darfor fick vi en hel helg ledig som kompensation av Macharia, var General Manager, och jag och Filip packade vaskorna och reste fem timmar norrut till en liten strand-by vid namn Watamu som ar kant som Kenyas basta snorkelplats. Magnus och Alejandra, de tva biologerna, foljde med. Genom gemensamma kontakter lyckades vi bo i en jattestor villa med veranda och dubbelsangar och en stor egen tradgard for en struntsumma, och dagarna var de skonaste: vi gick ner till en av de tre stranderna och snorklade i nagra timmar, gick pa reggaeklubb, jag larde kanna en kille vid namn Tumaini som var artist och ville att jag skulle sjunga pa hans nasta skiva. Det var komiskt, i slutandan satt jag med telefonnummer till skivbolagsagaren av Kings Records i Diani, dit jag aven kan ga om jag vill lana instrument att spela pa nar saknaden efter pianot och gitarren dar hemma blir for stor. Finfint!

Alejandra och jag tar ett morgondopp
och pratar livsdrommar i Watamu


Mycket annat har hant. Organisationen har aven gastats av 46 svenska universitetsstudenter fran SLU som jag och Filip fick ansvaret for i tva dagar. Vi guidade och berattade och visade och svarade pa fragor. Kandes lustigt att kunna tala svenska med andra svenskar efter sa mycket engelska och swahili!

Vi fortsatter pa var agenda. For 2 dagar sedan tog vi vart pick och pack och lamnade organisationen for 6 veckors runtresande innan de sista manaderna arbete borjar igen. Vi reste fran Diani i Kenya genom Mombasa, Voi, Taveta och tog oss slutligen over gransen och in i Tanzania. I detta ogonblick befinner jag mig i den tanzanianska bergsstaden Moshi. Vi har mott upp med en guide jag letade reda pa och ska imorgon paborja var vandring uppfor Afrikas hogsta berg - ja - vi ska forsoka bestiga Kilimanjaro! Det ar lite nervost och det pirrar i lilltan men.. det ar val sa det ska vara. Moshi ar vackert och luften ar sval ("bara" 30 grader, men 10 grader svalare an i Diani), och i bakgrunden reser sig det morka Kilimanjaro som en valdig mantel over staden och forsvinner upp bland de maktiga molnen. Jag star vid foten av denne jatte, med en liten ryggsack, kangor, en vandringsstav och ett halvt kilo notter och choklad for att fylla energiforradet och kanner mig liten som en myra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar